Kerran italialainen ystäväni yllätti ja kysyi, mikä on suosikkini yöeläimistä. Silloin keksin vain kaksi yöeläintä; pöllön ja hamsterin (arvoin äkkiä suosikikseni pöllön). Nyt tiedän, että meitä on enemmänkin...

Entisessä kodissa näihin aikoihin vuorokaudesta näki kesäisin lähes takuuvarmasti lepakoita. Niitä asui isossa puussa keskellä taloyhtiön pihaa. Muistan kun ensimmäisen kerran näin lepakon, huusin eksääni katsomaan mikä lintu lentää noin hassusti. Sitä nauratti, kysyi olenko koskaan ennen nähnyt lepakkoa. No en ollut, paitsi kuvissa. Niitä katselin pari kesää ikkunasta, kun valvoin pitkään. Neljännessä kerroksessa olin ihan lepakoiden lentoreitin tasalla. On vähän ikävä niitä kyllä, tämän nykyisen kodin pihalla ei lentele öisin mitään.

Ihmiset yökukkuminen jakaa kahteen kastiin; yökukkujiin ja ei-yökukkujiin. Olen aina ollut iltaihminen. Kykenen valvomaan miten pitkään tahansa, fyysinen olo ei läheskään aina näytä väsymystään, vaan on kylmästi katsottava kelloa että saisi itsensä nukkumaan. Näin lomalla, kun ei ole kellonaikoihin määrättyä vuorokausirytmiä, kun sillä on tilaisuus muokkautua omanlaisekseen, tulee ihan huomaamatta valvottua melkein läpi yön. Tietenkin sitten heräilen vasta aamupäivällä, mikä on iso miinus, koska nautin kovasti myös kesäaamuista, siitä kun päivä nousee ja kaikki on vielä uutta ja raikasta. Kun herää vasta aamupäivällä, on hankala päästä päivään mukaan, on sellainen olo että sen aloittaa jotenkin "keskeltä". Ei ollenkaan alusta -tai edes sinnepäin-, niinkuin aikaisemmin heräämällä tekisi.

Toisaalta sitten yöt merkitsee minulle tehokkaampaa ja henkilökohtaisempaa aikaa. Öisin saan paremmin keskityttyä asioihin, oli ne sitten opiskelutehtäviä tai romaanin lukemista. Tykkään siivota öisin, siltä osin kun se on siitä lähtevien äänten nojalla mahdollista. Kirjoitan runoja öisin, pieniä tarinoita. Teen käsitöitä, askartelen. Musiikki kuulostaa paljon paremmalta yöaikaan. Ehkä kaiken takana on yön tuoma syvyys. Pimeydessä ja hiljaisuudessa asiat näyttää erilaiselta, tarkemmalta, enemmän todelta. Kaikki turha ja ylimääräinen on rajautunut pois.

Tällä hetkellä suosikkini yöeläimistä on siili.